Mode

Motorhelmen – Zoveel keuze!

Een helm kiezen doe je niet zomaar; het is enorm belangrijk voor je rijplezier. Zowel op het gebied van veiligheid als uiterlijk. Daarom is het goed om te weten wat voor soorten er bestaan. Zo weet jij precies wat er allemaal is en kan jij jouw perfecte exemplaar vinden. We nemen je dus graag mee in de wereld van verschillende soorten motorhelmen. Er worden vier soorten besproken. 

Motorhelm integraal

Dit is de meest gebruikte helm. Zoals de naam al verklapt, bestaan deze helmen uit één stuk. Het loopt tot voorbij je kin en biedt bescherming rondom je hele hoofd. Alleen het vizier kun je open doen. Dit maakt het de meest dichte en daarmee ook de veiligste soort. Door de compactheid, raak je ook minder snel koud in de winter. Dit soort motorhelmen hebben vaak een ingebouwd zonnevizier en ventilatie. Als je geïnteresseerd bent in sportief rijden, is dit verreweg de beste en meest veilige keuze. Het is het meest aerodynamisch, waardoor het dus zo geschikt is voor sportief rijden. 

Systeemhelm

Wat betreft het uiterlijk lijkt deze enorm op de integraalhelm. Het grote verschil is dat het over een opklapbaar kinstuk beschikt. In welke mate en tot welke hoek je dit kunt doen, is afhankelijk van het model en/of merk. Door dit stuk kun je je helm op je hoofd houden wanneer je onderweg snel even iets wil drinken of eten. Dit kan dus erg handig zijn voor iedereen die veel onderweg is met de motor. Tegenwoordig hebben sommige motorhelmen een dubbele homologatie wat betekent dat je er zowel open als gesloten mee mag rijden. 

Jethelm

Dit soort motorhelmen hebben geen vaste kinbescherming aan de voorkant. Doordat dit onderdeel ontbreekt, wordt alleen je schedel beschermd. Wel heb je hierdoor meer ventilatie tijdens het rijden en heb je het minder warm in de zomer. Ook heb je goed zicht over wat er om je heen gebeurt.  Ze zijn verkrijgbaar met of zonder vizier. Het is de meest compacte van allemaal en past ook heel makkelijk in het zadel van je scooter. Je kunt ze in verschillende uitvoeringen krijgen: zo zijn er exemplaren waarbij de helmschaal aan de zijkant doorloopt tot aan de kaaklijn. Maar er bestaan ook exemplaren die net tot over je oren vallen en daarmee minder bescherming bieden. Een jethelm is ideaal voor ritjes met lagere snelheden tijdens het mooie weer. Zo kun je alsnog op een veilige manier gaan rijden. Ze worden ook wel open motorhelmen genoemd. 

Cross motorhelmen

Deze motorhelmen ben je vast wel eens tegengekomen in sportieve motor wedstrijden. Zoals de naam al verklapt, worden deze namelijk gebruikt voor offroad wedstrijden (bijvoorbeeld tijdens crossen of enduro). Het lijkt eigenlijk op de integraalhelm maar heeft een verlengd kinstuk en uitstekend stuk aan de voorzijde. Deze onderdelen zijn bedoeld voor opvliegende steentjes, prut, modder en extra veiligheid. Ze bieden dus een goede bescherming. Deze motorhelmen hebben meer ademruimte.Het is aan te raden om nog wel even een bril of vizier te kopen bij een specialist als RAD

 

Leave a Reply